Derfor er inkasso et godt tegn for firmaet ditt

At en viss andel av fakturaene du sender ikke blir betalt og går til inkasso er en del av gamet, og et sunnhetstegn på aktivitet i firmaet ditt.

Vi har tidligere skrevet om at kredittsjekking er et nyttig verktøy for å luke ut dårlige betalere før du sitter i saksa, og alle bedrifter bør aktivt bruke dette verktøyet for å vurdere betalingsevnen til mulige nye kunder. Det betyr ikke dermed at du må være så forsiktig at du går glipp av nye salg og kunder.

Så ikke vær bekymret om noen av fakturaene dine ikke betales og du må sende dem til innkreving.

Ikke gå glipp av potensielle kunder

Det varierer så klart litt fra bransje til bransje i tillegg til størrelsen på oppdragene, men i de fleste firma vil oppfølging av ubetalte fakturaer, og påfølgende inkasso, være en del av hverdagen. Det er verken en dårlig tegn, eller noe skummelt!

At enkelte fakturaer kan stå ubetalt er en risiko som er verdt å ta. Om én av ti fakturaer ender opp til inkasso er ikke dette alarmerende. Det du må ha i tankene er at selv om det er en risiko for at disse pengene (i aller verste fall) kan gå tapt, er det potensielt mye mer å tape på å ikke ta inn nye kunder i det hele tatt.

Er du for streng i salgsarbeidet ditt kan du gå glipp av langvarige og gode kundeforhold som kan hjelpe firmaet ditt å vokse. Dette er kunder som i verste fall kan bli snappet opp av konkurrenter. Varsellampene burde heller blinke hvis du ikke har noen inkassosaker overhode, fordi det kan være et tegn på at du opptrer altfor forsiktig i markedet, og at du går glipp av gode handler.

Bruk inkasso flittig

Det er mange grunner til at kunder ikke betaler. Det kan være alt fra harmløse forglemmelser som lett lar seg ordne opp i, til mer alvorlige årsaker.

Det er uansett risikabelt å vente med å sende ubetalte fakturaer til innkreving. Noen nøler kanskje fordi de får dårlig samvittighet av å sende inkassovarsel eller de har ikke innarbeidet gode rutiner for innkreving, men dette kan koste et firma dyrt.

Hvis kunden går konkurs kan du ende opp med ingenting hvis du ikke har iverksatt inkasso tidlig nok, fordi du havner bakerst i køen av de som skal få betaling.

Tenk på inkasso som et nødvendig verktøy, og en del av hverdagen med det å drive firma. Sammen med kredittsjekking er det to av de viktigste verktøyene du har som firmaeeier.

Nyhetsbrev

Få gode tips og nyheter på e-post