Flere konkurser i 2018

Tall fra Brønnøysundregistrene viser at 239 flere bedrifter har gått konkurs hittil i år enn tilsvarende periode i 2017. Slik kan du skjerme firmaet ditt for ringvirkninger.

Økningen i antallet konkurser er på hele tolv prosent i forhold til fjoråret, fra 1932 i januar til mai i 2017, til 2171 konkurser i samme periode i år. Kredittøkonom Per Ainer Ruud i Bisnode påpekte trenden til E24 tidligere i år:

– Den underliggende trenden er at det er svært mange bedrifter som går overende for tiden, sier Per Einar Ruud.

Ofte gir dette ringvirkninger som kan føre til at enda flere firmaer sliter. Firmaer får ikke betalt, etterfulgt av likviditetsproblemer, etterfulgt av enda flere konkurser.

– Det er derfor svært viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører i forhold til konkursrisiko, sier Ruud.

Bruk inkasso når kunden ikke betaler

Når en kunde ikke betaler, trenger det ikke være fordi de sliter med å betale. Ofte er det en forglemmelse, men ved å ha en rutine med å sende fakturaer til inkasso når de forfaller, øker du sjansen for å få betalt den gangen kunden virkelig har betalingsproblemer eller enda verre, går konkurs.

All erfaring viser at jo tidligere du kommer i gang med inkasso på forfalte krav, desto større er sjansen for å få inn pengene.

Problemet er nemlig at når et firma har betalingsproblemer er det som regel ikke bare deg de skylder penger til. Når krisen er et faktum, står du i køen sammen med andre kreditorer. Og det er etter at banker og NAV sin lønnsgarantiordning har fått sitt. Klokka tikker, og du vil gjerne stå så lang fremme i køen som mulig.

Det beste du kan gjøre er å lage fast rutine på å sende inkassovarsel på ubetalte fakturaer 14 dager etter forfall. Contando hjelper deg med innkrevingen og gir seg ikke før du har pengene på konto. Les mer om inkassotjenestene våre her.

Kredittsjekk nye kunder

Kredittsjekking av nye kunder kan avdekke økonomiske problemer hos potensielle før du sitter i saksa. Contando bruker også kredittsjekking som verktøy for å finne ut om det er verdier å hente hos skyldneren.

Du kan til og med gjøre det selv! Conta Kredittsjekk lar deg enkelt sjekke kredittopplysninger før du inngår nye kundeforhold. Det tar ingen tid å komme i gang med, og du betaler kun for bruken, ikke noe fast månedlig beløp.

For å gardere deg bør du heller ikke fortsette å levere til kunder som fra før av har hatt vanskelig med å betale.

Nyhetsbrev

Få gode tips og nyheter på e-post