Hva er inkasso, og hva betyr det for firmaet ditt?

Inkasso er oppfølging og innkreving av ubetalt gjeld. Det er et lovmessig steg firmaer går til når en kunde ikke gjør opp for seg.

Når et firma selger på kreditt, eksisterer det en bindende avtale med kunden. Inkasso er en ordning som skal sikre at alle får betalt i henhold til avtalen.

Uten en lovregulert måte å kreve inn ubetalte regninger på hadde det nemlig blitt veldig vanskelig å drive næringsvirksomhet av noe som helst slag. Derfor er inkasso ikke bare en rett, men også en nødvendighet for samfunnsøkonomien.

Inkasso sørger for at det er en lovlig konsekvens for å ikke betale. En slik konsekvens kan være at namsmannen holder utleggsforretning og gjør beslag i kundens bankkonto eller eiendeler, i tillegg til betalingsanmerkninger som gjør at kunden ikke får kjøpe på kreditt før de har gjort opp for seg.

Det er lovregulerte frister og gebyrsatser som gjelder, og helt spesifikke måter innkrevingen skal skje på. Derfor foretrekker mange firma å la folk med ekspertise ta seg av jobben.

Ofte leier firmaer tjenestene til et inkassobyrå som utfører fremmedinkasso, som betyr inkasso på vegne av firmaet. Inkassobyråer som Contando sørger for at alt skjer etter boka, og praktiserer det som kalles god inkassoskikk.

Det er også mulig å føre inkassosaken selv, og da kalles det egeninkasso.

Hvorfor trenger du inkasso?

Driver du firma er det garantert at du vil oppleve at noen ikke betaler. Det kan skyldes glemsel fra kunden, eller det kan være at de rett og slett ikke har råd til å betale.

Det kan virke dramatisk for en kunde å motta et inkassokrav i posten, men det er viktig å huske på den bindende avtalen de inngikk med deg som leverandør. Du er ved din fulle rett å minne dem på at de må betale. Det er ingen dramatikk i det.

Når du fakturerer en kunde må du også uansett betale merverdiavgiften på fakturaen, uavhengig av om du fikk betalt eller ikke. Å avskrive fakturaen som tap (og dermed få skattefradrag) kan kun gjøres på visse vilkår når det er svært sannsynlig at du aldri vil få betalt, så det kan bli dyrt å betale merverdiavgift for penger du aldri får inn.

Start inkasso tidlig

All erfaring viser at jo tidligere du kommer i gang med innkrevingen, desto større er sjansen for å få betalt. Om det viser seg at skyldneren er i pengetrøbbel og skylder til flere enn bare deg, er det spesielt viktig. Du stiller lengre bak i køen av kreditorer etter hvert som klokka tikker.

Derfor er det viktig å rutinemessig sende inkassovarsel på ubetalte fakturaer 14 dager etter forfall.

Contando er et inkassobyrå som tilbyr fremmedinkasso for alle norske bedrifter, men også privatpersoner. Har du kunder som ikke betaler? Ikke nøl med å starte inkasso, se hva Contando kan hjelpe deg med. Hvis du er bruker av Conta Faktura kan du sende ubetalte fakturaer direkte til Contando.

 

Nyhetsbrev

Få gode tips og nyheter på e-post